Przekaż 1% na rzecz Fundacji "HASCO-LEK"

• 1% na pomoc podopiecznym

„Jeden procent” na pomoc podopiecznym

Zachęcamy do przekazania na rzecz Fundacji „HASCO-LEK” 1% rocznego rozliczenia podatku dochodowego! Zebrane w ten sposób środki przeznaczymy na pomoc naszym podopiecznym, tym, którzy najbardziej potrzebują wsparcia – chorym dzieciom, podopiecznym domów dziecka i placówek opiekuńczych, niepełnosprawnym, osobom wykluczonym i w inny sposób dotkniętym przez los. Pomagamy tym, którzy na co dzień borykają się z trudnościami, dla których życie to codzienne stawianie czoła licznym barierom, tym, do których nie dociera pomoc z innych instytucji.

Poznajcie nas lepiej! Zapraszamy do wysłuchania audycji o Fundacji „HASCO-LEK”, w cyklu Małgorzaty Majeran-Kokott pt. Prezentacja Organizacji Pożytku Publicznego w Radiu Wrocław.

Co to jest 1%?

1% – tak w skrócie mówimy o jednym procencie podatku dochodowego osób fizycznych, który od 2004 roku podatnicy mogą przekazywać organizacjom pożytku publicznego (OPP). Pieniądze z 1% otrzymane przez OPP mogą być wydane wyłącznie na prowadzenie działalności pożytku publicznego.

Fundacja „HASCO-LEK” posiada status organizacji pożytku publicznego (OPP) od początku swojego istnienia – od 2006 r.

Komu przekazać 1%:

Każdy podatnik, raz w roku, staje przed dylematem komu przekazać swój „jeden procent”. Dlaczego warto wybrać Fundację „HASCO-LEK”? Zobaczcie, co dzięki Waszemu wsparciu udało nam się zrealizować w ubiegłym roku i poznajcie tych, których życie zmienił Wasz 1%: http://fundacjahasco-lek.pl/dziekujemy-1-wsparcia-dla-podopiecznych-fundacji-hasco-lek/

Kto może dać 1% podatku organizacji pożytku publicznego OPP?

1% podatku dochodowego od osób fizycznych mogą przekazać organizacjom mającym status pożytku publicznego rozliczające się w Polsce osoby fizyczne:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych,
    • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
    • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku.
    Jak przekazać 1%:

To bardzo proste. Deklaracja podatkowa zawiera dwa pola, które są niezbędne by przekazać 1% rocznego podatku. W pola te wpisać należy:

• numer KRS Fundacji „HASCO-LEK”: 0000252028
    • przekazywaną kwotę, która nie może przekroczyć 1% podatku.