Wspieramy ochronę zdrowia

• Okrążamy Polskę

W ramach akcji charytatywnej „Okrążamy Polskę”, Fundacja „HASCO-LEK” przekazała darowiznę na zakup USG Dopplera Miejskiemu Zespołowi Opieki Zdrowotnej we Włocławku. Urządzenie wspomoże mieszkańców m.in. w diagnozowaniu Przewlekłej Niewydolności Żylnej.

Badanie zrealizowane we współpracy z Polskim Towarzystwem Flebologicznym wykazało, że 62% Polaków cierpi na objawy PNŻ i aż dwie trzecie z nich ignoruje problem. Ten wynik stał się punktem wyjścia dla programu profilaktyczno-edukacyjnego – Instytut Zdrowych Nóg (IZN), który od 2013 r. odwiedził kilkadziesiąt miast w Polsce. W sierpniu zeszłego roku IZN gościł we Włocławku. Podczas wydarzenia mieszkańcy miasta mieli okazję przyłączyć się do akcji charytatywnej „Okrążamy Polskę”. Każdy przejechany na rowerze stacjonarnym kilometr stanowił równowartość 10 zł przeznaczonych na zakup USG Dopplera dla wskazanej przez władze miasta placówki medycznej. Miłośnicy dwóch kółek dali wyraz sportowemu zacięciu „wykręcając” rekordowy – prawie 800-kilometrowy dystans. Włocławek uplasował się tym samym w czołówce 24 rywalizujących ze sobą miast. Dzięki rowerzystom oraz Prezydentowi Miasta Włocławka, który wskazał Miejski Zakład Opieki Zdrowotnej jako beneficjenta akcji, placówka została wyposażona w USG Dopplera.

Badanie USG Dopplera pozwala sprawdzić przepływ krwi w tętnicach i żyłach. Głowica aparatu wypuszcza wiązkę fal ultradźwiękowych, które odbijają się od poruszających się w naczyniach krwionośnych krwinek i wracają do głowicy. Pozwala to zarejestrować prędkość, z jaką krew przepływa przez naczynie – gdy jest zwężone, krew płynie woniej. Badanie jest bezbolesne i nieinwazyjne. Pozwala m.in. potwierdzić obecność tzw. refluksu żylnego, czyli zastoju krwi powstałego w wyniku niewydolności układu żylnego czy też rozpoznać zakrzepicę. Mieszkańcy Włocławka mieli okazję bezpłatnie poddać się takiemu badaniu podczas wizyty Instytutu Zdrowych Nóg. Tego dnia zdobywali w Miasteczku Zdrowia wiedzę nt. profilaktyki PNŻ, m.in. zasięgając porad fizjoterapeuty, kosmetologa czy instruktora Nordic Walking.

Instytut Zdrowych Nóg jest największą ogólnopolską akcją profilaktyczną, która już od trzech lat uczy Polaków, jak uniknąć lub zminimalizować negatywne skutki Przewlekłej Niewydolności Żylnej. Do tej pory, podczas trzech edycji Instytut przebadał ponad 6 tys. osób, a 30 tys. odwiedziło instytutowe Miasteczko Zdrowia korzystając z porad specjalistów.

Powiązane aktualności