„Chcemy wesprzeć sportowców z niepełnosprawnościami” – Agnieszka Han, Prezes Fundacji „HASCO-LEK”, o planach i działaniach fundacji

Kwiecień 10, 2019

Jak to jest sprawiać, że czyjś świat staje się pełniejszy, zdrowszy i szczęśliwszy?

Cudownie! Wyrosłam w domu, w którym zawsze się pomagało, w domu wrażliwym na drugiego człowieka i jego potrzeby. Jeszcze zanim zaczęło się w Polsce mówić o społecznej odpowiedzialności biznesu, rodzice dzielili się z innymi tym, co mieli. I tak jest do dzisiaj.

Skąd pomysł na powołanie Fundacji „HASCO-LEK”?

Pomagaliśmy innym znacznie wcześniej, jeszcze zanim powstała Fundacja. Tworzymy ją, bo chcemy pomagać mądrze, tzn. aby środki, które przekazujemy, były jak najbardziej efektywnie wydatkowane, ale też rozliczane w sposób transparentny, zgodny z obowiązującym prawem oraz zasadami. Sformalizowanie naszych działań bardzo to ułatwiło.

W jaki sposób pomaga Fundacja?

Fundacja od ponad 13 lat pomaga osobom najbardziej potrzebującym. Monitorujemy obszary, w których pomoc jest najbardziej potrzebna. Staramy się dotrzeć tam, gdzie nie docierają inni sponsorzy. Od lat wspieramy rzeczowo placówki z małych miejscowości, opiekujące się głęboko niepełnosprawnymi dziećmi, często porzuconymi przez rodziców. Realizowaliśmy też program dofinansowywania zakupu aparatów słuchowych. W jego ramach pomogliśmy ponad 85 podopiecznym z wadami słuchu, umożliwiając im tym samym naukę i samodzielne życie.

Jakie priorytety wyznaczyła sobie Fundacja na ten rok?

W tym roku chcemy wesprzeć sportowców z niepełnosprawnościami. Hasco-Lek od lat jest mecenasem wydarzeń sportowych. Dzięki temu weszliśmy w środowisko, poznaliśmy jego potrzeby. Dostrzegliśmy, jak wiele firm wspiera sport, a jak niewiele – sport osób niepełnosprawnych. Dlatego poprzez Fundację postanowiliśmy wesprzeć osoby z niepełnosprawnościami w realizacji ich pasji.

Jakie znaczenie dla działań Fundacji ma przekazywanie na jej rzecz 1% podatku?

Środki z 1% podatku są dla naszej Fundacji niezwykle istotne. Dzięki nim możemy zrealizować kilka dodatkowych działań w roku, a to oznacza realne wsparcie dla większej liczby podopiecznych. W ubiegłym roku dzięki 1% podatku mogliśmy dwukrotnie udzielić pomocy rzeczowej zakładowi opieki dla dzieci w Piszkowicach. Stanowi on dom dla ponad 40 dzieci z głęboką niepełnosprawnością. Często są to dzieci porzucone przez rodziców, albo z tak głęboką niepełnosprawnością, że uniemożliwia rodzicom sprawowanie opieki nad dziećmi w domu.

Komu jeszcze udało się dzięki tym środkom pomóc?

Naszym podopiecznym jest również Łukasz, niesłyszący utalentowany sportowiec – lekkoatleta, reprezentant kadry narodowej. Umożliwiliśmy mu zakup niezbędnego stroju sportowego. Łukasz boryka się z głębokim niedosłuchem, tak samo jak jego brat. Wychowuje ich samotnie mama i nie stać jej, aby finansować sportową pasję syna. Wsparliśmy również Uczennice ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Łowiczu. Sfinansowaliśmy wycieczkę edukacyjną do Gdańska dla niepełnosprawnych uczennic, których rodziny nie były w stanie zapewnić środków finansowych na wyjazd oraz tych, które mieszkają w Domu Dziecka.

Skąd najczęściej pozyskujecie Państwo 1%?

Najczęściej 1% przekazują pracownicy Grupy Hasco. Wiedzą doskonale co robimy, jak wiele wkładamy w to pracy i serca. Często są świadkami wielu projektów realizowanych przez Fundację. Doskonale wiedzą, że ich 1% to 100% naszego zaangażowania. Jednak z każdym rokiem mamy powiększające się grono sympatyków, co jest dla nas powodem do radości.

Drużyna WKSN „ŚWIT” Mistrzem Polski!

• Przelewając darowiznę na konto Fundacji.
  • Przekazując 1% rocznego rozliczenia podatku dochodowego.

Fundacja „HASCO-LEK” udziela wsparcia osobom potrzebującym, w szczególności dzieciom, młodzieży, osobom niepełnosprawnym i chorym.

Wspieramy również działalność instytucji publicznych i organizacji pozarządowych oraz angażujemy się w realizowane przez nie inicjatywy, zgodne z misją i wizją Fundacji oraz celami statutowymi obu podmiotów.

Osoby i instytucje zainteresowane współpracą prosimy o kontakt z Fundacją.