„Nic nie bierze się z niczego”. Do fundacyjnego programu wsparcia sportowców z niepełnosprawnościami dołączył utalentowany pływak Igor Hrehorowicz.

01 czerwca, 2022

Sportowiec  od urodzenia zmaga się z niepełnosprawnością ruchową. Igor urodził się bez lewej stopy oraz kości strzałkowych w obu nogach. Pierwszy kontakt z wodą miał już w dzieciństwie. Początkowo była  to forma rehabilitacji, która z biegiem lat przerodziła się w pasję Była to również forma rehabilitacji. Już w wieku 14 lat Igor zaczął osiągać pierwsze sukcesy na arenie międzynarodowej, m.in. zdobywając trzy złote medale podczas pływackich mistrzostw świata juniorów IWAS w Pradze. Później został dwukrotnym mistrzem Polski seniorów w pływaniu. Sportowiec od 7 lat jest członkiem Kadry Narodowej pływaków niepełnosprawnych. W zeszłym roku uczestniczył w Igrzyskach Paraolimpijskich w Tokio.  Na co dzień jest zawodnikiem sekcji pływania Wojewódzkiego Zrzeszenia Sportu Niepełnosprawnych START we Wrocławiu. Zapraszamy do lektury wywiadu ze sportowcem, w którym dzieli się swoimi doświadczeniami.

Kiedy pływanie stało się Twoją pasją?

Już od przedszkola oswajałem, się z wodą. W szkole podstawowej w klasie czwartej zacząłem uczęszczać do klasy sportowej i będąc na zawodach poznałem trenera Wojciecha Seidla. Tak trafiłem do Klubu Start Wrocław, w którym obecnie trenuję.

Czy pamiętasz swój pierwszy start na mistrzostwach świata?

Moje pierwsze mistrzostwa świata odbyły się w 2019 roku w Londynie. Miałem wówczas 16 lat. Było to dla mnie duże wydarzenie. Nie ukrywam, że bardzo się stresowałem. Jednak ten stres był na tyle motywujący, że na 400 m stylem dowolnym zająłem 5 miejsce.

Jaki jest Twój koronny dystans?

Koronny to 100 m stylem motylkowym. Ponadto startuję też na dystansach 400 m stylem dowolnym oraz 200 m stylem zmiennym.

Co daje Ci pływanie?

Początkowo była to głównie forma rehabilitacji, jednak szybko okazało się, że sprawia mi to ogromną frajdę. To dzięki codziennym treningom jestem bardziej zdyscyplinowany. Częste wyjazdy z domu na zgrupowania i zawody spowodowały, że jestem bardziej samodzielny i nie boję się wyzwań. No i co najważniejsze, mam możliwość poznania nowych ciekawych miejsc oraz ludzi.

Czy masz swojego idola sportowego?

Sarah Sjöström nieugięta szwedzka pływaczka, która zawsze dąży do celu. Specjalizuje się w stylu motylkowym i dowolnym. Jest również mistrzynią olimpijską, siedmiokrotną mistrzynią świata i dwunastokrotną mistrzynią Europy, a do tego rekordzistką świata na 50 i 100 m stylem motylkowym oraz 50 i 100 m stylem dowolnym.

Co robisz poza sportem?

Obecnie jestem studentem I roku Akademii Wychowania Fizycznego we Wrocławiu na kierunku Fizjoterapii.

Czy posiadasz jeszcze inne hobby/pasję/zainteresowania, którą realizujesz? Jakie?

Ciężko znaleźć czas na hobby trenując 2 razy dziennie i będąc na I roku studiów. Wcześniej zdarzało mi się chodzić na treningi siatkówki na siedząco.

W trakcie trwania Letnich Igrzysk Paraolimpijskich zająłeś m.in.: 7. pozycję w finale pływania na dystansie 400 m stylem dowolnym, szóste miejsce w wyścigu eliminacyjnym na 100 metrów w stylu motylkowym mężczyzn w klasie S9, a w wyścigu 200 metrów stylem zmiennym zajął 12 miejsce. Jak wspominasz swoje starty w trakcie trwania zeszłorocznej Paraolimpiady w  Tokio?

Dobrze, choć czułem oddech rywali. Każdy chciał dać z siebie wszystko i popłynąć jak najlepiej. Najważniejszy był dla mnie start na 100 m motylem, ponieważ jest to mój koronny dystans.

Do jakich zawodów obecnie się przygotowujesz?

Teraz przygotowuję się do World Para Swimming na Maderze, które odbędą się w drugiej połowie czerwca.

Co w życiu napędza Ciebie do działania?

Pływanie. To daje mi siłę i pewność siebie. Często oglądam relacje z różnych zawodów międzynarodowych, w których uczestniczą zarówno pełno i niepełnosprawni zawodnicy. To mnie motywuje i inspiruje do dalszej pracy.

Czy trzymasz się określonej diety w trakcie przygotowań do startów i zawodów?

Tak naprawdę nie stosuje specjalnej diety. Na co dzień staram się odżywiać zdrowo. Może jedynie przed startami więcej się suplementuję.

Jakie jest Twoje największe marzenie?

Zdobyć medal na Paraolimpiadzie w Paryżu w roku 2024 . Chcę także ukończyć studia fizjoterapeutyczne. Dlatego też w tym roku nie będę uczestniczył w wyjazdowych obozach i zgrupowaniach. Jestem na I roku studiów na  Studiów i trudno byłoby je pogodzić z wyjazdami. Ustaliłem z trenerem, że będę treningi odbywał tylko we Wrocławiu.

Gdzie są planowane najbliższe Twoje starty w Polsce?

Od 24 do 26 czerwca będę startował w  Letnich Mistrzostwach Polski w Drzonkowie. Zachęcam do kibicowania!

Igorowi życzymy powodzenia w przygotowaniach oraz udanych startów w  zawodach sportowych. Wiemy, że zbliża się również sesja egzaminacyjna, dlatego trzymamy mocno kciuki za wszystkie zaliczenia na uczelni!

Wielki sukces WKSN Świt Wrocław na Letnich Igrzyskach Głuchych w Brazylii!Mateusz Surwiło w gronie sportowców wspieranych przez Fundację Hasco-Lek

• Przelewając darowiznę na konto Fundacji.
  • Przekazując 1,5% rocznego rozliczenia podatku dochodowego.

Fundacja HASCO-LEK udziela wsparcia osobom potrzebującym, w szczególności dzieciom, młodzieży, osobom niepełnosprawnym i chorym.

Wspieramy również działalność instytucji publicznych i organizacji pozarządowych oraz angażujemy się w realizowane przez nie inicjatywy, zgodne z misją i wizją Fundacji oraz celami statutowymi obu podmiotów.

Osoby i instytucje zainteresowane współpracą prosimy o kontakt z Fundacją.